Výskyt v Rusku
V Rusku se husa velká vyskytuje v evropské části země, na jihu západní Sibiře i v dalších vhodných mokřadních oblastech. Vyhledává mělká jezera, říční nivy, rákosiny a otevřenou krajinu v blízkosti vody.
Jak vypadá
Je to velká, robustní husa se šedohnědým opeřením, světlejším břichem a silným oranžovým až růžovým zobákem. Nohy jsou růžové. V letu je nápadná širokými křídly.
Potrava
Živí se hlavně trávou, mladými výhonky, listy, semeny, kořínky a na zemědělských plochách také obilím.
Způsob života
Páry bývají dlouhodobé. Na podzim a na jaře se husy sdružují do velkých hejn a při tahu často letí v typické formaci ve tvaru písmene V.

