Výskyt v Rusku
V Rusku hnízdí především na úplném severovýchodě Sibiře, včetně oblasti Wrangelova ostrova a přilehlých arktických území.
Jak vypadá
Typická světlá forma je téměř celá bílá, pouze letky jsou černé. Zobák a nohy jsou růžové. Existuje také tmavá, takzvaná modrá forma.
Potrava
Spásá ostřice, trávy a další tundrovou vegetaci. Během tahu a zimování využívá také kořeny, hlízy a zemědělské plodiny.
Způsob života
Je mimořádně společenská a na hlavních tahových trasách může vytvářet obrovská hejna čítající tisíce ptáků.

