Výskyt v Rusku
V Rusku je husa polní typickým druhem severních oblastí. Hnízdí v tundře, lesotundře a na mokřadech tajgy, zejména na Sibiři a na Dálném východě. Během migrace se zastavuje i na polích.
Jak vypadá
Má tmavší hnědošedé opeření než husa velká, poměrně dlouhý krk a tmavý zobák s oranžovým pruhem. Nohy jsou oranžové.
Potrava
Převládá rostlinná potrava: trávy, ostřice, byliny, bobule, kořínky a semena. Na tahu využívá i obilná pole.
Způsob života
Je vytrvalým dálkovým migrantem. Rodiny zůstávají pohromadě i během podzimního tahu a mladí ptáci se od rodičů oddělují až později.

