Výskyt v Rusku
V Rusku hnízdí v severních oblastech tundry a lesotundry od evropského severu až po Sibiř. Její početnost je podstatně nižší než u husy běločelé.
Jak vypadá
Má krátký zobák, výrazné bílé čelo a nápadný žlutý kroužek kolem oka. Je menší a působí jemněji než husa běločelá.
Potrava
Živí se travinami, ostřicemi, mladými částmi bylin, semeny a další rostlinnou potravou.
Způsob života
Je tažná a využívá tradiční zastávky na migračních trasách. Právě ztráta těchto stanovišť a rušení patří k významným problémům její ochrany.
