Výskyt v Rusku
V Rusku žije především v Zabajkalí, Burjatsku, povodí Amuru a dalších oblastech Dálného východu. Vybírá si jezera, říční nivy a mokré louky.
Jak vypadá
Má nápadně dlouhý krk, tmavší temeno a zadní stranu krku, světlejší tváře a spodinu. Divocí ptáci nemají tak výrazný hrbol na zobáku jako některé domácí formy.
Potrava
Živí se travinami, ostřicemi, vodními rostlinami, semeny a další měkkou vegetací.
Způsob života
Je tažná. Ruské a mongolské populace po vyhnízdění směřují především do východní Číny.

