Výskyt v Rusku
V Rusku se vyskytuje především na severovýchodním pobřeží Dálného východu, zejména v oblastech poblíž Beringova moře a na Čukotce.
Jak vypadá
Má světle šedou až bílou hlavu a zadní část krku, tmavě kreslené tělo a růžový zobák. Dospělí ptáci jsou velmi snadno rozpoznatelní.
Potrava
Na pobřeží sbírá řasy a další rostlinnou potravu, spásá přímořskou vegetaci a využívá mělké laguny i brakické mokřady.
Způsob života
Na rozdíl od mnoha dalších arktických hus je velmi silně vázána na mořské pobřeží. Hnízdí v párech a v zimě využívá nezamrzající pobřežní oblasti.

