Výskyt v Rusku
Rozsáhlá hnízdiště leží v arktických a subarktických částech Ruska. Při migraci se objevuje v evropské části země i na Sibiři a tvoří početná hejna.
Jak vypadá
Dospělí ptáci mají bílou skvrnu kolem kořene zobáku, oranžové nohy a na břiše nepravidelné černé příčné skvrny. Mladí ptáci mají kresbu méně výraznou.
Potrava
Spásá krátké trávy, ostřice a další byliny. Na migračních zastávkách využívá pole s obilím a další zemědělské plodiny.
Způsob života
Je velmi společenská. Mimo hnízdní období se sdružuje do velkých skupin a často se mísí s jinými druhy hus.

