Výskyt v Rusku
Hlavní hnízdiště leží v arktické Sibiři, zejména na poloostrově Tajmyr a v menších počtech také na Jamalu a Gydanu.
Jak vypadá
Je nezaměnitelná: černé opeření kontrastuje s bílými pruhy a sytě kaštanově červeným krkem a tvářemi. Je menší než většina hus rodu Anser.
Potrava
Živí se hlavně trávou, bylinami, ostřicemi a další rostlinnou potravou. Během tahu často využívá zemědělskou krajinu.
Způsob života
Po vyhnízdění opouští ruskou Arktidu a většina populace zimuje v oblasti západního pobřeží Černého moře.

